2020-09-22 - Kunst & Cultuur brielle - Header educatie .jpg

Nieuws
Dinsdag 29 september 2020 was het genieten in BREStheater voor de kinderen van groep 8 van de basisscholen!

Zij zagen de voorstelling 'Blues 4 Kids' in het kader van het 25 jaar bestaan van de CCPO, hét cultuurmenu voor kinderen van de Brielse basisscholen. De kids werden meegenomen op een muzikale reis vanaf de oorsprong van de Blues, langs de boogie, shuffle en rock 'n' roll om te eindigen bij de R&B van hedendaagse idolen als Beyoncé en Rihanna en de disco van Chic (le Freak).

                                                                                       Foto: Caroline den Otter

Stichting Brielle Blues en Stichting Kunst en Cultuur Brielle organiseerden dit leuke en leerzame evenement samen voor de kinderen van de groepen acht. 
.Cees Beukema, onze steun en toeverlaat voor alles wat met cultuureducatie te maken heeft en nog veel meer, heeft een koninklijke onderscheiding ontvangen. Een hele eer en zéér verdiend! 

Eén van de dingen waar Cees heel veel van zijn tijd en enthousiasme in steekt is de CCPO. Met de CCPO (Culturele Commissie Primair Onderwijs) heeft Gemeente Brielle al jarenlang een goedlopend cultuurmenu voor alle basisschoolleerlingen van de gemeente tot haar beschikking. Want onderzoek wijst uit: in aanraking komen met kunst heeft grote positieve invloed op de ontwikkeling van een kind. Kunstenaars in de klas, het bezoek aan monumenten en voorstellingen in het theater: Brielle heeft een programmering waar andere gemeenten jaloers op zijn.

Dank je wel Cees en gefeliciteerd!


25.04.2019 - Interview met Cees Beukema en Bas Schoute


Cees Beukema wilde gaan varen, maar belandde bij toeval op de kweekschool. Als voorzitter van de Culturele Commissie Primair Onderwijs (CCPO) in Brielle, maakt hij zich zelfs ná zijn pensioen nog sterk voor cultuuronderwijs. “Van rekenen en taal wordt niet iedereen gelukkig.” Als jochie van 8 genoot Bas Schoute van de aandacht voor theater en muziek op school bij meester Cees. Inmiddels brengt Bas dit met net zoveel passie over op zijn eigen leerlingen.

Wat herinner jij je van het cultuuronderwijs uit je eigen basisschooltijd?
Cees Beukema: “Ik zat op de Dr. H. Colijnschool in de Rotterdamse wijk Delfshaven. Cultuuronderwijs was er niet. Eén leerkracht kon een beetje blokfluit spelen en daar had je het mee gehad. We moesten wel aan het einde van iedere week een nieuw psalmversje kunnen opzeggen. Thuis speelde ik piano, maar we gingen nooit naar theater. Dat kende ik van huis uit helemaal niet. En dat geldt vandaag nog steeds voor veel kinderen. Met de CCPO streven we er daarom naar om alle 1.500 leerlingen in Brielle tijdens hun basisschooltijd minimaal twee keer in aanraking te brengen met theater, dans, muziek, beeldende kunst, audiovisuele media, literatuur en erfgoed.” Toen Cees Beukema al dertig jaar in het onderwijs zat, kreeg hij Bas Schoute in de klas. “Een hele actieve leerling, springerig en enthousiast. Altijd bezig.”

Lees meer >7 September 2018

Vandaag is het Open Monumenten Klassendag in Brielle ! De kinderen van de groepen 7 van het basisonderwijs in de Gemeente Brielle bezoeken historische locaties in onze binnenstad en doen daar leuke activiteiten.


Afgelopen maandag werd het nieuwe jaarboekje van de Culturele Commissie Primair Onderwijs Brielle gepresenteerd aan scholen, instellingen en de wethouder van cultuur, Wilbert Borgonjen.

Het doel van de CCPO is dat elke leerling (± 1450 leerlingen in Brielle) minimaal twee maal in zijn of haar basisschooltijd in aanraking komt met alle disciplines op het gebied van kunst en cultuur. Zo worden jaarlijks nieuwe voorstellingen en activiteiten van het Kunstgebouw (KijkKunst en DoeKunst) ingekocht en kinderen komen in aanraking met het erfgoed om hen heen: de scholen kunnen met hun klassen naar o.a. korenmolen ’t Vliegend Hert, het museum, de Brielse oudheidkamer of naar boerderij Esterenburg.

Dit jaar is er dus voor het eerst van dit uitgebreide programma een handzaam jaarboekje gemaakt en uitgereikt aan alle belanghebbenden: scholen, aanbieders en gemeente. Hierin staat, naast het programma van dit schooljaar, een duidelijke uitleg over wat de CCPO precies doet, een lijst van alle contactpersonen (scholen en aanbieders) en de regels met betrekking tot het bezoek van het theater.

Bekijk hier het Jaarboekje digitaal.
Tips en ideeën voor het boekje van volgend jaar worden op prijs gesteld!
Twitter 10/10/2017

Piepjonge archeologen uit groep 1/2 van OBS 't Want Zwartewaal volgden archeologieprogramma "Schatgraven"Professor Erik Scherder laat in dit minicollege zien dat kijken naar kunst de hersenen van kinderen in beweging zet:

Hoe kijken naar kunst werkt from Kunstgebouw on Vimeo.
Van maandag 26 tot en met woensdag 28 juni werkten de eersteklassers van PENTA College CSG Bahûrim aan het erfgoedproject ‘Brielle, stad van vroeger’. Verdeeld over drie dagen vonden er verschillende activiteiten plaats in het teken van de vroegere stad. Dit project is een pilot van de Culturele Commissie Voortgezet Onderwijs (CCVO) Brielle, in samenwerking met PENTA College CSG Bahûrim  en De Tachtigjarige Oorlog. Historisch Museum Den Briel.
Vrijdag 12 mei 2017:

Deze week speelden Thomas, Sacha en Jos hun voorstelling Go Viral in BREStheater voor de groepen 7 en 8 van de Gemeente Brielle. Op geheel eigen wijze lieten zij de jonge theaterbezoekers nadenken over de digitale en analoge wereld en op welke manier deze verbonden worden.

Go Viral

Thomas, Sacha en Jos willen beroemd worden. Daarom gaan ze online, want online beroemd worden is heel gemakkelijk. Of toch niet? En hoe leuk is het eigenlijk? Go Viral is een hilarische voorstelling over roem, internet, vriendschap en het volgen van je eigen weg. De acteurs vertellen het verhaal vanuit een kartonnen YouTube-scherm vol verrassende vondsten.

Cultuurmenu

Het Cultuurmenu is een gestructureerd cultuur educatief aanbod voor de groepen 1 t/m 8 (en vergelijkbare groepen in het speciaal onderwijs). Het doel is dat elke leerling (± 1450 leerlingen in Brielle) minimaal twee maal in zijn of haar basisschooltijd in aanraking komt met alle disciplines.

Van april t/m juni 2017

Een educatief programma voor groep 6 rondom portretten in Historisch Museum Den Briel met aansluitend een portrettekenles door een kunstenaar. Aansluitend worden de gemaakte portretten geexposeerd.


Foto: Opening van de expositie in het arsenaal vorig jaar.Professor Erik Scherder laat in deze film zien dat kijken naar kunst de hersenen van kinderen in beweging zet.

Professor Erik Scherder: “Voor kinderen in de groei van hun brein is het fantastisch om naast het normale programma kunst en cultuur aangereikt te krijgen.”

Dit is een productie van Kunstgebouw en Kunstbalie. De film is gemaakt door SOMEproductions.

Klik op de afbeelding hiernaast om de film te bekijken.