2020-09-22 - Kunst & Cultuur brielle - Header educatie .jpg
 

Erfgoedspoor

 

 

 

Erfgoedhuis heeft volgens plan de coördinatie overgedragen aan het zelfsturende team, in ons geval binnen de bestaande organisatie van de CCPO. 

Erfgoedspoor wordt de komende jaren door de gemeente Brielle betaald; jaarlijks vraagt de St. kunst en cultuur voor de CCPO deze subsidie aan bij de gemeente.     

Doelgroep: 5 t/m 8
Discipline: cultureel erfgoed
   
 


Programma

   
 

Korenmolen 't Vliegend Hert
'Koren op je molen!'
Groep 5; BrielleLeerlingen krijgen op school van hun eigen leerkracht een of meer voorbereidende lessen. De groep wordt bij de molen opgesplitst in twee groepen. Waarbij de ene helft eerst de molen en de andere helft eerst het Kruithuis zal bezoeken. Halverwege de ochtend wisselen de groepen van locatie. 
 

In het Kruithuis wordt een korte film vertoond, waarna een knutsel op het programma staat. Op de molen wordt uitleg gegeven over graan en het malen daarvan tot meel en daarnaast zal een beroep worden gedaan op enkele handmatige vaardigheden.

 

 

 korenmolen 't vliegend hert - foto

 

Gidsengroep Brielle
Thuis in Brielle 'gevelstenenroute'
Groep 6; Brielle en groep 5 Vierpolders

Op school krijgen de leerlingen aan de hand van stadsplattegronden één of meer voorbereidende lessen over Brielle vroeger en nu. Onder leiding van de stadsgidsen maken zij een rondwandeling en terug op school volgt er nog minimaal één verwerkingsles.

 

 

Oud Brielle - Maarland

 

Historisch Museum Den Briel
'Kijk een monument'
Stenen Baak
Groep 8; Brielle, Vierpolders en Zwartewaal


Leerlingen krijgen op school van hun eigen leerkracht één of meer voorbereidende lessen. Hierna gaan zij op bezoek bij de Stenen Baak. 

Bent u leerkracht? De
 lesbrief vindt u via deze link op de website van Historisch Museum Den Briel. 

 

 

 

 

Boerderij Esterenburg
'Hoe oud is deze boerderij?'
Groep 6; Vierpolders

 De boerderij werd in 1738 gebouwd op de plaats van een 17de-eeuwse voorganger. Het was een pachthoeve, hetgeen wellicht een verklaring is voor het deftige toegangshek met de naam "Esterenburg". Een pachthoeve was eigendom van een rijke familie, die het gebruik van de grond en het gebouw in pacht uitgaf aan een landbouwer.

 

 

 

Martinuskerk
Groep 5 & 6 Zwartewaal 

 

 

Historisch Museum Den Briel
'Op 1 april verloor Alva zijn bril'
Groep 7; Brielle, Vierpolders en Zwartewaal

Een bezoek aan de Catharijnekerk, een speurtocht door de binnenstad van Brielle en het Historisch Museum Den Briel.
De leskist bevat allerlei materialen, opdrachten en spellen die een beeld geven van de Nederlandse opstand en de inname van Den Briel.

De speurtocht bestaat uit een gedeelte buiten en een gedeelte in het museum. In het museum worden de vragen die buiten zijn gemaakt, gekoppeld aan diverse objecten in het museum.